Polska to kraj, w którym coraz częściej korzysta się z rozwiązań, jakie znajdują się na zachodzie Europy. Przykładem może być funkcjonowanie i prowadzenie na przykład lokali gastronomicznych. Sommelier to funkcja, jaka pojawiła się w naszym kraju stosunkowo niedawno, jednakże zyskuje coraz większą popularność.

Kim jest Sommelier?

Sommelier to osoba, jaka odpowiada przede wszystkim za wybór win, jest to często osoba, jaką określa się mianem znawcy wina. Dlatego tak chętnie jest on zatrudniany w sławnych na cały kraj restauracjach. Ten zawód jest związany z bardzo dużą odpowiedzialnością, gdyż dobrze wybrany fachowiec sprawia, że wiele osób wraca do danej restauracji, co przecież jest niezwykle ważne, zwłaszcza w kwestii odpowiedniej promocji.

Szkolenia zawodowe

Szkolenie sommelierskie może przejść tylko i wyłącznie osoba nie będąca alkoholikiem. Kursy odamawiane są osobom, które mają problemy alkoholowe. Zawód wymaga codziennego kontaktu z winem, co jest szkodliwe dla osób cierpiących na skłonności alkoholowe.